Kundalini yoga

KY

Happiness is your birthright – “Pravo na sreću stječeš rođenjem”

Kundalini yoga prema učenju Yogi Bhajana dinamična je vrsta yoge koja nosi i naziv Yoga Svjesnosti. Tehnike Kundalini yoge tisućljećima su se proučavale i prakticirale u zatvorenim ashramima Indije i Tibeta i prenosile su se isključivo usmenim putem izravno s učitelja na učenika. Značenje riječi kundal je „uvojak u kosi voljene osobe“. Kundalini energija zapravo je kreativni potencijal svakoga čovjeka.

Tek se 1969. godine zahvaljujući Yogi Bhajanu Kundalini yoga počela javno podučavati u Kanadi i SAD-u. Sa stavom da svi imaju pravo na znanje Yogi Bhajan se svjesno odlučio na javno dijeljenje tog skrivenog blaga primijetivši da je upravo zapadnom čovjeku, koji je svakodnevno izložen bezbroju stresnih situacija, potrebna tehnika brzog oporavka, ali i izvor beskonačne snage. Ova vrsta yoge kao da je skrojena za ljude koji se nalaze u vrtlogu obiteljskih i profesionalnih obveza.

Kundalini yoga temelji se na određenom slijedu vježbi (kriya) s konkretnim ishodom preciziranim za svaku kriyu. To nam omogućuje rad na pojedinačnim aspektima našeg postojanja koji u određenom trenutku iziskuju posebnu pozornost, ali i na cjelovitom razvoju čovjeka i širenju svijesti. Osim tehnika disanja (pranayam), položaja tijela (asane) i meditacije (dhyana), Kundalini yoga sadrži i recitiranje mantri, te uključuje elemente bhakti, shakti i raja yoge. Tehnike su sigurne i nije potrebno predznanje ili prethodno iskustvo. Neovisno o dobi ili tjelesnoj kondiciji svi mogu prakticirati Kundalini yogu.

Kundalini yogom održavamo zdravlje i pokretnost tijela, jačamo imunitet, pospješujemo cirkulaciju i unos kisika, uravnotežujemo rad žlijezdi, jačamo živčani sustav, te razvijamo i jačamo neutralni um koji nam daje jasnoću i smirenost.

Budimo se u istinskoj životnoj radosti, imamo više energije za svakodnevne obveze, pažljiviji i svjesniji smo, imamo više samopouzdanja, bolje vladamo sobom i razvijamo duboko zadovoljstvo svojim životom.